Wat is
Citadel Diest?

De citadel in Diest is een 19e-eeuws fort dat tot 2011 dienst deed als legerkazerne voor de paracommando’s. De stad Diest gaat de citadel in verschillende fasen renoveren en herbestemmen tot een nieuw stadsdeel. Een deel van de karakteristieke, beschermde ruimtes en courtines rond het monumentale paradeplein wordt binnenkort gerestaureerd. Zij zullen in de toekomst plaats bieden aan een toeristisch onthaalpunt, een gemoderniseerd paramuseum, een belevingscafé en de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst.

Tegelijk wilde de stad ook de courtines die in deze fase nog niet gerestaureerd worden ten volle benutten. In dat kader ging stad Diest in 2023 op zoek naar een “regisseur”, die op zijn beurt op zoek zou gaan naar geïnteresseerde tijdelijke gebruikers: een bruisende mix van verenigingen en ondernemers, met een oog op een duurzame, circulaire en sociale werking. In april 2024 werd de coöperatieve vennootschap “Citadel Diest” (toen nog in oprichting) door het stadsbestuur aangesteld als concessionaris die het beheer, de exploitatie en de tijdelijke invulling van een groot deel van de citadel op zich zou nemen. 11.000 m² aan heel diverse binnen- en buitenruimtes om precies te zijn.

De tijdelijke activerende invulling ging van start in de zomer van 2024. De komende zes jaar tovert de coöperatie Citadel Diest dit deel van de citadel om tot een verwelkomend stadsdeel voor iedereen uit Diest en ver daarbuiten. Ondernemen en zorg dragen, natuur en cultuur, sport en ontmoeting lopen naadloos in elkaar over. Je vindt hier een divers aanbod aan ruimtes: voor ondernemers, bouwers, makers, verenigingen, … Citadel Diest is daarnaast ook een bruisende thuishaven voor allerhande feesten en evenementen.

Een site met zo’n bijzondere geschiedenis verdient een mooi toekomstverhaal. Het valt daarbij op dat heel Diest wel iets heeft met de citadel. Het is een zeer bijzondere site die een belangrijke rol speelt in het collectief geheugen en een grote aantrekkingskracht uitoefent op haar omgeving. De afstand tot de citadel is kort, zowel fysiek als mentaal. Dat blijft zo. Door een divers aanbod aan ruimtes, diensten en programmatie houden we de drempel laag. De citadel is van iedereen, en dat zal wat ons betreft ook zo blijven.

Wat gaan we hier doen?

Stadsmakersfonds is een coöperatieve vennootschap die het verzamelde kapitaal investeert in vernieuwende vastgoedprojecten met een positieve maatschappelijke impact. Dat doet het al in zes heel diverse projecten in België. In ruil voor je investering krijg je een drievoudig rendement: een correct financieel rendement, een persoonlijk en inhoudelijk rendement, én een maatschappelijk rendement.